Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, żeby wiedzieć, że sen odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym życiu. Łatwo zauważamy, że jego brak przekłada się na nasze gorsze samopoczucie, zmęczenie czy brak koncentracji. Nie każdy wie jednak, że niedobór snu wywiera na nas dużo większy wpływ. Może się bowiem przyczynić między innymi do rozwoju cukrzycy i [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
[...] of 17α-trenbolone in aerobic water-sediment systems.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26800846 Schiffer B, Daxenberger A, Meyer K, Meyer HH. Environ Health Perspect. 2001;109:1145–1151. Ankley GT, et al. Environ Toxicol Chem. 2003;22:1350–1360. Małgorzata Marszałek “Choroba Alzheimera a produkty [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a randomized 7-day supplementation study in prepubertal boys https://www.nature.com/articles/ejcn200934 Bodo C Melnik, Swen Malte John i in. “Over-stimulation of insulin/IGF-1 signaling by western diet may promote diseases of civilization: lessons learnt from laron [...]
[...] się w zdrowe przekąski. Źródła Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study | European Journal of Nutrition (springer.com) Mayo Clinic Q and A: Snacking for meals - Mayo Clinic News Network The Science of Snacking | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
[...] odmian jęczmienia jarego http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/11_Widera.pdf Anthony R. Bird, Ahmed Regina High amylose wheat: A platform for delivering human health benefits https://www.aristacereals.com/wp-content/uploads/2018/07/20170708-HAW-Platform-for-Human-health-benefits.pdf Janusz Laskowski, Renata Różyło Ocena wpływu [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
[...] w celu usprawnienia procesów nawadniania, jak i podtrzymania aktywności fizycznej, poprzez dostarczenie węglowodanów. Zazwyczaj bazują one na glukozie, dekstrozie i maltodekstrynie Jednak, aby ww. procesy zachodziły, kluczowe jest dobranie takich proporcji, aby zawartość węglowodanów wynosiła około 50 g na 1 l płynu, co zapewni [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
Nowości w świecie suplementacyjnym cieszą się dużym uznaniem, coraz częściej spotkać można połączenia dwóch ciekawych składników, które przyczyniają się, np.: do poprawy pracy naszych mięśni czy też pomagają nam zredukować tkankę tłuszczową. Ostatnimi czasy dużą popularność zyskały tak zwane shoty. Czy warto z nich korzystać? Na który warto [...]
Metabolizm – utożsamiany ze spoczynkową przemianą materii – nie jest stały przez całą długość życia. Wraz z wiekiem tempo metabolizmu zwalnia, co zwykle oznacza kilka dodatkowych kilogramów, większy obwód pasa, zmianę budowy ciała. Szacuje się, że u mężczyzn między 30 a 70 rokiem życia masa mięśniowa spada o połowę, a ilość tkanki tłuszczowej [...]